MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko,...
fot. Metwoshd/pixabay.com

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Jedzenie przypieczone i przypalone

Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko, które przechodzą obróbkę w wysokiej temperaturze. To zwłaszcza czerwone mięso i ryby pieczone na grillu czy w piecu. Powstają w nich wtedy heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) o działaniu kancerogennym i mutagennym. Ponadto do jedzenia dostają się związki z dymu, takie jak WWA (nawet powyżej 130 mcg na kg). Jeżeli dodatkowo pieczemy czerwone mięso, i to w postaci wędlin i kiełbas, uzyskujemy najbardziej zabójczą kombinację.

Zobacz również

Dzień Dziecka w Wejherowie. Główna impreza odbędzie się w Parku Miejskim

Dzień Dziecka w Wejherowie. Główna impreza odbędzie się w Parku Miejskim

TOP strzelców piłkarskiej okręgówki zachodniej Małopolski

TOP strzelców piłkarskiej okręgówki zachodniej Małopolski

Polecamy

Z zakopianki w Myślenicach znikną światła. Na razie jednak będą utrudnienia

Z zakopianki w Myślenicach znikną światła. Na razie jednak będą utrudnienia

Koszty utrzymania domu – za co płacisz więcej? Wkrótce kolejna podwyżka!

GORĄCY TEMAT
Koszty utrzymania domu – za co płacisz więcej? Wkrótce kolejna podwyżka!

Branży mody i przemysłowi tekstylnemu grozi zapaść?

Branży mody i przemysłowi tekstylnemu grozi zapaść?