8 z 18
Poprzednie
Następne
Jadalne i piękne. Poznaj 15 roślin, które ozdobią ogród i wykorzystasz je w kuchni. Zobacz, co z nich zrobić i jak uprawiać
Koper ogrodowy
Koperek jest jedną z bardziej popularnych roślin przyprawowych. Najsmaczniejsze są młode pędy i liście, ale kiedy koperek wyrośnie i zakwitnie – wygląda naprawdę oryginalnie, bo zdobią go rozłożyste i ażurowe baldachy, najpierw kwiatowe, potem pokryte nasionami. A wykorzystać nadal go możemy, szczególnie do kiszonek i marynat. Takie wyrośnięte kopry mogą też urozmaicić rabaty kwiatowe. Koper można siać przez cały sezon i nie ma on szczególnych wymagań. Wystarczy zapewnić mu słoneczne miejsce, w miarę spulchnioną, przepuszczalną i lekko wilgotną ziemię.
Można też się pokusić o uprawę kopru włoskiego (fenkułu), który kwitnie jeszcze okazalej, ale jest też bardziej wymagający w uprawie.