MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają...
fot. 123rf.com/ lilyrochha

Miód jest podrabiany o wiele częściej niż myślisz. Jak rozpoznać fałszywy produkt z dodatkiem cukru? Nowe przepisy mogą to ułatwić

Zapach i smak

„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają pszczelarze i jest to jednocześnie dobra wskazówka podczas poszukiwań naturalnego produktu. Jeżeli więc podczas degustacji miodu nie czuć na języku lekkiego szczypania (jest to szczególnie odczuwalne w przypadku miodu gryczanego) to można przypuszczać, że mamy do czynienia z podróbką. Smak kwaskowy sugeruje, że dodano substancji aromatyzującej lub produkt jest sfermentowany. Z kolei karmelowy posmak świadczy o przegrzaniu miodu.

Dobrej jakości miód ma wyczuwalny, naturalny aromat. Zwykle daje się go wyczuć nawet, jeśli jest delikatny. Znawcy porównują go do zapachu przypominającego połączenie wosku, pasieki oraz drewna.

Zobacz również

Duża galeria z pierwszego półfinału King Szczecin - PGE Spójnia Stargard [ZDJĘCIA]

Duża galeria z pierwszego półfinału King Szczecin - PGE Spójnia Stargard [ZDJĘCIA]

Dotkliwa porażka Garbarni. Tylu goli w jednym meczu jeszcze nie straciła

Dotkliwa porażka Garbarni. Tylu goli w jednym meczu jeszcze nie straciła

Polecamy

Jak wakacyjny rejs, to tylko tam! Czekają na ciebie niezapomniane przygody

Jak wakacyjny rejs, to tylko tam! Czekają na ciebie niezapomniane przygody

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

„Królowa wędlin” z „Sanatorium Miłości” dorobiła się fortuny. Czym się zajmowała?

„Królowa wędlin” z „Sanatorium Miłości” dorobiła się fortuny. Czym się zajmowała?