Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na babkę wielkanocną. Zrobisz ją w niecałą godzinę!

redakcja
Przepis na babkę wielkanocną. Zrobisz ją w niecałą godzinę!
Przepis na babkę wielkanocną. Zrobisz ją w niecałą godzinę! Fot. Pixabay
Wielkanoc 2020 już w najbliższą niedzielę. Z tej okazji wielu z nas przygotowuje świąteczne potrawy, gotuje jajka, piecze chleby oraz ciasta. Jednym z nich jest babka wielkanocna. Specjalnie dla was przygotowaliśmy przepis na najlepszą babkę wielkanocną, którą można zrobić w niecałą godzinę!

Zapewne nikt nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez przepysznego ciasta. Jest ono nie tylko ozdobą stołu, ale też przepysznie smakuje. Jednym z najpopularniejszych jest oczywiście babka wielkanocna. Warto zaznaczyć, że przepis jest niezwykle prosty, a jego przyrządzenie zajmuje niecałą godzinę.

Babka majonezowa: składniki

  • 200 g masła
  • 4 duże jajka
  • Sok z 1 cytryny (oraz jej skórka)
  • 180 g cukru
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej/ zmielonych migdałów/ zmielonych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka masła
  • cukier puder

Babka wielkanocna: sposób przygotowania

  1. Nastaw piekarnik na 170°C.
  2. Przygotuj formę na babkę wielkanocną. Środek posmaruj masłem, zmielonymi migdałami lub zmielonymi orzechami.
  3. W pierwszej misce ubił białka jajek, dodaj cukier - ubijaj aż do uzyskania gęstej piany z białek. Dodaj do niej cukier waniliowy.
  4. Do drugiej miski przesiej mąkę tortową oraz ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj.
  5. Do ubitej masy z jajek dodaj żółtka oraz wymieszaną wcześniej mąkę. Wymieszaj wszystko delikatnie razem aż do uzyskania jednolitego ciasta.
  6. W małym garnuszku roztop masło, dodaj skórkę oraz sok z cytryny.
  7. Roztopione masło wlej do ciasta - wymieszaj całość, aby ciasto było jednolite.
  8. Ciasto, przypominające konsystencję budyniu, wlej do przygotowanej na samym początku formy.
  9. Formę wraz z ciastem włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut.
  10. Wyjmij ciasto z piekarnika, sprawdzając wcześniej patyczkiem, czy jego środek jest suchy.
  11. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odłóż je na bok do ostudzenia.
  12. Ostudzoną babkę majonezową posyp cukrem pudrem.

Oprócz posypania babki cukrem pudrem możesz polać ją lukrem lub ozdobić specjalnymi, jadalnymi pisakami, rysując na niej świąteczne, wielkanocne wzory.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto