Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rusza Restaurant Week w Szczecinie. Co zjemy w tym sezonie?

Agata Maksymiuk
Agata Maksymiuk
Wracają restauracje, a z nimi startuje Festiwal Restaurant Week. Wiosenna edycja potrwa niemal trzy tygodnie (9-27.06) i weźmie w niej udział prawie 400 restauracji z 14 regionów, w tym ze Szczecina. Jakie smakołyki czekają na gości w naszym mieście?

Wiosenna edycja odbędzie się pod hasłem „IDŹ! na bestsellery najlepszych restauracji”. Festiwal ma być wielkim świętem powrotu sceny restauracyjnej, w którym bohaterami są flagowe dania topowych szefów kuchni.

Restaurant week - jakie menu i ceny?

Goście będą mogli spróbować zarówno dań kuchni polskiej, jak i wielu kuchni świata. W ofercie festiwalowej dostępne będą dania jarskie, rybne i mięsne w specjalnej cenie 59 zł, która ma wspomóc odbudowę branży gastronomicznej.

Menu będą składać się z przystawki, dania głównego i deseru. Każdy pełnoletni gość otrzyma też w prezencie specjalny koktajl. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

W wydarzeniu bierze udział 15 lokali ze Szczecina. Na liście są m.in. Ferrina Ristorante, Kresowa, Prasad czy Willa Sorrento. Wśród specjałów jakie znalazły się w menu można wymienić: polędwicę z dorsza marynowaną w mleczku kokosowym, pierś z kurczaka kukurydzianego sous-vide z farszem aromatyzowanym truflami, ozór wołowy czy też pieczony jogurt a'la creme brulee.

Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowana żywność w restauracjach ograniczona jest do minimum.

Bezpieczeństwo gości jest dla organizatorów priorytetem, dlatego restauracje otrzymały m.in. Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarnymi, na podstawie której odbywa się Festiwal.

Rezerwacje cały czas trwają i można ich dokonywać na stronie www.restaurantweek.pl.

POLECAMY RÓWNIEŻ: Taki był weekend w Szczecinie. Ogródki restauracyjne pełne. Zobacz ZDJĘCIA

Ogródki gastronomiczne w Szczecinie. Pierwszy dzień po zdjęciu obostrzeń

Taki był weekend w Szczecinie. Ogródki restauracyjne pełne. ...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto